FineArt,  Foto

Fallande vatten

På bilden ser du ett litet vattenfall, inte mer än någon meter högt. Det är inte speciellt dramatiskt. Du hittar just det här i Jordbodalen in Helsingborg. Det ser till att ankdammen har ett utflöde. Hur man än vänder och vrider på det så är det ändå ganska alldagligt.

Men zooma in och det blir en helt annan historia! En hel massa dramatiska mönster börjar dyka upp. Urkraften i universum kommer fram. Och med det, den sortens motiv som jag letar efter.

Ta vilken naturfotograf som helst. Stora magnifika vyer över ett landskap. Otroligt vackert! Och jag avundas deras förmåga att orka gå till just den där platsen, i just det där vädret och vänta på just det rätta ögonblicket för att ta bilden. Jag tittar gärna på sådana bilder, ja, jag hänger dem till och med gärna på väggen här hemma.

Men det är inte den sortens bilder jag tycker om att fånga. Det är mer eller mindre en ren reflektion av vår omvärld. Som sagt, inget ont i det, tvärtom. Och självklart tar även jag sådana bilder. Självklart blir jag också tagen av naturens storslagenhet och vill föreviga den.

Men det är inte det jag brinner för. Jag försöker hellre hitta det konstnärliga uttrycket i vår värld. Mönster. Rörelser. Känslor. Det blir ofta bilder på detaljer. Gärna frånkopplade från sitt sammanhang. Det som är en obetydlig del av en helheten får ta klivet fram och bli huvudsaken, så vi bara ser just den och inget annat.

När man tänker på bilder på det sättet, blir det vardagliga lätt lite abstrakt och vackra mönster framträder. Det är just så som jag tycker om att skapa min konst.