FineArt,  Foto

Är ett klädstreck ”streetphoto”?

Hoppas det inte regnar

Jag tror det var Thorsten Overgaard som sa gatufoto (street photo) är: ”Jag promenerade längs gatan, när…”

Just så var det när jag tog den här bilden. Vi turistade i Malmö, och med tanke på att jag bor i Helsingborg så var det ju inte direkt en exotisk resa, men vi hade en skön helg, och de korta resorna är ofta underskattade. Så när vi promenerade i city råkade jag titta in i en tvärgata. Och där hängde de.

Det gick ju inte att låta bli att ta den bilden!

Om man ska följa den definitionen av gatufotografi, då är nog de flesta bilder jag tar ”street”. Som jag sagt i en tidigare blogg, kameran hänger på axeln, inspirationen infinner sig när jag ser något värt att fotografera. Men samtidigt så är många av mina bilder inte tagna på ”gatan”. De är bilder av naturen, havet, abstrakta former och allt annat. Det är ju inget jag har funderat mycket på, men om man nu tvunget måste låsa in någon i ett fack, då vet jag inte riktigt vilken genre jag skulle landa i. Och helt ärligt, det behövs inte för min del. Jag tar de bilder jag tycker är värda att ta, och jag är nöjd med det.

Det finns nog en vilja att stoppa in saker i genrer för att med en etikett så blir det lättare att prata om något. Vi människor försöker alltid förenkla tillvaron, för det finns så mycket information att hantera ändå. Vår hjärna har en begränsad bandbredd och ska vi klara av livet utan att överbelastas så måste vi ta till den sortens trick.

Men man måste kunna se lite utanför de här boxarna också, för livet är ju inte svart/vitt, har inte bara hårda gränser. Det mesta är gråzoner. Själv har jag funnit att en viss ödmjukhet till världen omkring en hjälper mycket. Men ändå så älskar jag bilder, som den här, som har väldigt hårda gränser, där gråzonerna inte finns.

Lämna ett svar