FineArt,  Foto

Irrbloss

Så många människor som går runt och berättar, med övertygelse, att Photoshoppade bilder är fel! ”En bild får inte ändras, för då blir den falsk. En lögn.”
Men är det verkligen så?

Precis som i resten av livet så är det så klart både sant och falskt. Det är inte så enkelt.

Jag kan inte annat än hålla med till 100%, om det gäller dokumentärbilder. Genom att sätta den rubriken på ett foto ger man ett löfte att man visar verkligheten som den är. Då finns det inget utrymme till att vara kreativ med innehållet. För om man blir påkommen med att flytta en kotte i högra hörnet, då faller ju tilliten till fotografen över. ”Den här gången var det en kotte, var är det nästa gång?”

Men om det är ett konst-foto då? Då vandrar jag över helt till andra sidan. Det är nästan så att man förväntar sig att bilden är förbättrad, förändrad och förvrängd. Det är konstnärens vision som har drivit innehållet. Löftet från konstnären är att det subjektiva ska få ta så stor plats som möjligt.

Det är två olika uppsättningar kunskap som krävs. Ja, ställa in kameran så den ger det resultat man vill ha skiljer sig inte nämnvärt åt. En slutartid är en slutartid. Men när dokumentärfotografen strävar efter maximalt genomslag med detaljer i bilden så är konstfotografen mer liberal med hur kameran används. Slutartiden kan t ex användas till flera olika syften. Båda kategorierna vill ha knivskarpt fokus, men konstnären kan tänka sig att göra tvärt om. Att få en suddig bild, för det blir vackrare.

Så det är alltså både rätt och fel att manipulera en bild. Det gäller bara att veta vad syftet med fotot är innan man börjar döma och fördöma.

Lämna ett svar