FineArt,  Foto

Motljus och kontrast, och naturen skiner upp

Ett skott med nysprungna blad i motljus.
Solbadare

Alla fotografer pratar om att utnyttja ljuset, men jag får intrycket av att många inte vet vad man menar när man säger det. Jag kämpade själv med det i början. Men efterhand som erfarenheten och kunskaperna om fotografi samlades så började jag se.

Ta den här bilden till exempel. Ett anspråkslöst skott med lite (mer eller mindre) nyskjutna blad. Ganska ordinärt och inte något man höjer ögonbrynen för direkt. Men i rätt ljus så blir de till något otroligt vackert.

Att utnyttja ljuset är inte bara att råka höja kameran och trycka av. Man måste söka efter tillfället. Veta hur man ska arrangera ljuset för att få den effekt man vill ha. Kameran är ett verktyg som till 100 % arbetar med att fånga och forma ljus. Så liksom en skicklig snickare som kan välja rätt träbit genom att titta på ådrorna i virket, så kan en fotograf välja tillfälle, objekt och betraktningsvinkel. Och snickaren vet också hur stämjärnet ska vinklas för att det ska skära som hen vill i träet. På samma sätt är det upp till oss att lära oss hur kameran kan användas för att böja ljuset efter vår vilja.

Påsklilja

Lämna ett svar