Alla,  Kunskap

Varför kopierar inte en fotograf bara upp bilderna?

Jag gissar att det är en del som undrar.

Att lägga upp en bild direkt efter att man har tagit den är lite som att lägga upp sina anteckningar utan att renskriva dem. Bilden direkt från kameran är bara halvfärdig.

Orsaken till det ligger i elektroniken i kameran. Den är inte lika vass som ögat. Vi människor kan lätt se både det som solen lyser upp och samtidigt se vad som döljer sig i skuggan. Det klarar inte kameran lika bra. Så när den försöker göra sitt bästa så blir bilden helt enkelt slätstruken. Ni kanske har hört talesättet, försök göra något som passar alla och det passar ingen. Lite så är det med kameran. Den vill visa himmelen, de skuggiga bladen och asfalten samtidigt. Så för att få ut det mesta av en bild, måste vi i efterhand justera ljuset i bilderna. Och varje bild behöver sin egen unika justering.

Nästa problem är att man som sportfotograf ofta måste fånga snabba ögonblick. Man har helt enkelt inte alltid tid att zooma in och finlira. Därför måste man ofta beskära bilderna lite (ibland mycket), för att klippa bort det som inte hör till bilden. Det är löparen man vill visa, inte ett halvt ansikte på en åskådare. Och när man har bråttom är det inte alltid man hinner kolla så kameran tar bilden rakt. Så en av de vanligaste fixarna är att rätta upp bilden, att vrida den så att horisonten är rak. Det är ju så man ser verkligheten. Vattnet är vågrätt, den horisonten lutar aldrig.

Det är alltid enklare att visa vad man menar, så jag har lagt med två bilder. Den ena är originalbilden och den andra är den justerade. Det enda jag har gjort är att rätta upp lutningen, zooma in och fixa ljus, skugga och färger lite. För det använder jag Adobe Lightroom.

Vill du kunna göra det också? Tar du bilder med din nalle så finns verktygen för detta redan i kamera-appen. Det är bara att börja experimentera. Vill man ta det till nästa nivå så finns appar som Snapseed och Adobe Lightroom. Båda är gratis och tämligen enkla att använda.

Original
Efter justering

Lämna ett svar